Salātu šedevrs Jaunajam Gadam – vistas un ananāsu maigums
Jaunais gads — eksperimentu laiks, taču daži salāti kļūst par obligātiem viesiem uz galda. Viens no tiem ir maigs, sātīgs un ar spilgtu skābuma noti salāts ar vistu un ananāsiem. To mīl gan pieaugušie, gan bērni. Šodien dalos ar savu pārbaudīto recepti, kurā vistas krūtiņa sanāk neticami sulīga, bet sastāvdaļu kombinācija ir ideāli sabalansēta. Pagatavot ir vienkārši, bet garša — vienkārši mmmm…
Sastāvdaļas (lielai porcijai):
Vistai:
Vistas krūtiņa (fileja) — 400 g
Sāls — ½ tējk.
Melnās pipari — pēc garšas
Sinepes (galda) — 2 tējk.
Augu eļļa — 1 tējk.
Salātiem:
Ananāsi konservēti (gredzenos) — 1 bundža (apmēram 500 g)
Šampinjoni — 300 g
Sīpols (vidējs) — 1 gab.
Cietais siers (piemēram, “Krievijas”, “Gouda”) — 80 g
Valrieksti — 50 g
Majonēze — mērcei (apmēram 150-200 ml)
Ķiploks — 1 daiviņa
Zaļumi dekorēšanai
Pagatavošanas veids:
Vispirms sagatavosim vistas fileju. Fileju pārgriežam 2 daļās, bet ne līdz galam, un atveram; jāsanāk lūk tādiem sagatavotiem gabaliem. Tagad sālam, iesmērējam ar sinepēm. Sinepes mīkstina vistas krūtiņu gatavošanas procesā, pateicoties kurām vistas krūtiņa beigās būs vēl mīkstāka, sulīgāka un garšīgāka.
Uz katras puses lieku aptuveni pa 1/2 tējk. un vienmērīgi izlīdzinu. No garšvielām tikai melnie pipari.

Apgriežam otrādi un darām visu to pašu no otras puses: sālam (man ir aptuveni 400 grami vistas krūtiņas, beigās es pievienoju nedaudz mazāk par pusi tējk. sāls), sinepes, melnie pipari, un tagad no katras puses aplejam ar augu eļļu aptuveni pa pusi tējk.
Ļaujam pastāvēt minūtes 10-15. Uz pannas liekam cepamo papīru, vienā pusē liekam vistas krūtiņu, aizveram ar otru pusi, gatavojam uz vidējas uguns 5 minūtes no katras puses. Lūk, tāda krūtiņa sanāk, ļaujam tai atdzist.

300 gramus šampinjonu sagriezīsim kubiņos, sīpolu sagriezīsim kubiņos. Uz pannas uzlejam nedaudz augu eļļas, liekam sīpolu, apcepam līdz caurspīdīgumam, pievienojam sēnes un cepam līdz sēnes ir gatavas, aptuveni 5 minūtes. Tagad sālam, piparojam un ņemam nost no uguns.
Ananāsus sagriezīsim kubiņos, ļaujam šķidrumam labi notecēt vai nosusinām gredzenus. Atstāsim pāris gredzenu dekorēšanai.
50 gramus valriekstu sakapāsim ar nazi.
80 gramus siera sarīvēsim uz smalkas rīves.

Tagad sagriezīsim atdzisušo vistas krūtiņu. Starp citu, tā pagatavota vistas krūtiņa lieliski piemērota arī Cēzara salātiem.
Kārtojam salātus. Pirmajā kārtā liekam vistas gaļu. Pikantumam pirmo kārtu iesmērēsim ar majonēzi ar ķiploku. Apmēram apmēram 2-3 ēd.k. majonēzes, pievienojam ķiploka daiviņu un samaisām. Nākamās kārtas iesmērējam ar majonēzi bez ķiploka.
Otrajā kārtā liekam ananāsus, iesmērējam ar majonēzi.
Trešajā kārtā liekam sēnes. Iesmērējam ar majonēzi.
Liekam sieru, iesmērējam ar majonēzi, virsū pārkaisām sakapātus valriekstus, kas iepriekš apcepti uz pannas.
Virsū dekorējam ar ananāsiem un zaļumiem.
Liekam salātus ledusskapī uz pāris stundām, lai tie piesūcas un ievelkas, tagad ņemam ārā, noņemam gredzenu (formu). Salāti ir gatavi. Garšīgi, sātīgi. Labu apetīti!

Lasi vēl: 5 ēdieni, ko itāļi mīl, bet mēs neēdam pat tad, kad esam izsalkuši
Padomi pagatavošanai:
1.Vista. Šis pagatavošanas veids (ar sinepēm un presi) tiešām padara krūtiņu ļoti sulīgu. To var izmantot arī citos salātos, piemēram, Cēzara salātos.
2.Ananāsi. Labi nospiediet tos no sulas, lai salāti “nepeldētu”.
3.Majonēze. Daudzumu regulējiet pēc garšas. Var daļu aizstāt ar nesaldinātu jogurtu vieglumam.
4.Rieksti. Apcepšana atklāj to garšu un aromātu, nepalaidiet garām šo soli.
5.Pasniegšana. Kārtojiet salātus lielā traukā vai porcijās caurspīdīgās krūzītēs, lai būtu redzamas apetītlīgās kārtas.
Šie salāti ir vienmēr veiksme. Tajos ir viss: sātīgums no vistas un sēnēm, krēmīgums no siera, kraukšķīgums no riekstiem un tā pati atsvaidzinošā nots no ananāsa, kas neļauj ēdienam kļūt apnicīgam. Tie izskatās spilgti, patīkami smaržo un garantēti pazūd no galda starp pirmajiem. Noteikti pamēģiniet pagatavot — tas kļūs par jūsu jauno iecienīto klasiku ne tikai Jaunajā gadā, bet arī jebkuros svētkos.

Atbildes uz iespējamiem jautājumiem par pagatavošanu:
1.Ar ko aizstāt vistas krūtiņu? Var izmantot kūpinātu vistu vai tītara gaļu. Cepta fileja padarīs salātus maigākus.
2.Vai salātus var pagatavot iepriekš? Jā. Sakārtojiet 6-8 stundas pirms pasniegšanas, bet riekstus un zaļumus pievienojiet tieši pirms svētkiem, lai tie neizmirkstu.
3.Ar ko aizstāt majonēzi? Daļu majonēzes var sajaukt ar skābo krējumu vai nesaldinātu jogurtu. Pikantumam pievienojiet nedaudz sinepju.
4.Vai var izmantot svaigu ananāsu? Jā, bet tas būs skābāks. Konservēts ananāss ir saldāks un maigāks, kas labāk sader ar citām sastāvdaļām.
5.Vai rieksti ir jāapcep? Jā, 3-4 minūtes uz sausas pannas. Tas atklās to garšu un aromātu.
6.Ar ko aizstāt valriekstus? Derēs Indijas rieksti vai mandeles, viegli apcepti un sakapāti.
7.Kā padarīt salātus mazāk kaloriskus? Izmantojiet vieglo majonēzi vai jogurtu, nedaudz mazāk siera un necepiniet vistu eļļā, bet izcepiet cepeškrāsnī.
8.Vai var pievienot citas sēnes? Jā, derēs jebkuras kultivētas sēnes, piemēram, austeru sēnes. Meža sēnes prasa ilgāku sagatavošanu.
9.Salāti ir pārāk šķidri. Ko darīt? Labi nospiediet ananāsus no sulas un ļaujiet sēnēm ar sīpoliem pilnībā atdzist un notecēt pēc cepšanas. Kārtojiet salātus formā vai uz plakana šķīvja.
10.Vai var pagatavot bez ķiploka? Protams. Ķiploks receptē ir tikai pirmajai kārtai, to var vienkārši izslēgt.
Lasi vēl: Kāpēc somu mājsaimnieces trauku mazgāšanai neizmanto sūkļus; ko viņas ir izgudrojušas to vietā
Noderīgi padomi (ņemiet vērā)
✔️ Lai mīklu viegli un ātri izrullētu vienmērīgā četrstūrī vai kvadrātā, nepieciešams to savākt apaļā kamolā, centrā no augšas izdarīt krustveida iegriezumu, uzmanīgi atvērt stūrus. Tagad rullējam līdz vajadzīgajam izmēram un biezumam, atgriezumu būs daudz mazāk.
✔️ Lai vistas liemeņa cepšanas laikā spārniņi “neizplestos” uz visām pusēm, ar nazi izdariet iegriezumus un ievietojiet tajos spārnu asās malas.
✔️ Lai aknām, vai tā būtu vistas, cūkas vai liellopa gaļas aknas, pēc pagatavošanas nebūtu specifiskas rūgtenas garšas, pirms gatavošanas tās jāieliek ūdenī ar ledu un jāmērcē apmēram 30-60 minūtes. Visi ēdieni no tām būs garšīgi un maigi.






